Tuina Massage is geen gewone massage maar een behandeling

Hoi, ik ben Francis van Wouw, bij vele denk ik al bekend. Maar voor de nieuwe volgers toch nog even een toelichting.

Mijn beroep is Tuina therapeut. Tuina (spreek uit als twiena) is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Net als Acupunctuur, bestaat Tuina al duizenden jaren.De naam Tuina bestaat uit 2 karakters Tui en Na. Tui betekent duwen en Na betekent grijpen. De therapie bestaat uit meerdere technieken die ingezet worden, afhankelijk welke klachten er zijn. Massage, cupping, Moxa, kruiden en guasha en voor chronische of ernstige pijnklachten zet ik ook acupunctuur in.

In de Chinese geneeskunde wordt niet gekeken naar de ziekte, maar naar de onbalans in het lichaam waardoor er ziekte kan ontstaan. En door de balans weer terug te brengen, kan het lichaam zich gaan herstellen.

Tuina kan je bij heel veel klachten inzetten. Hier zal ik later meer over gaan vertellen, het is de bedoeling dat ik informatie en kennis met jullie ga delen. En er zal vast iets interessants tussen zitten. Maar eerst in het kort een uitleg van wat er allemaal voor technieken ingezet kunnen worden.

Tuina massage

Een regelmatige massage is eigenlijk heel belangrijk voor lichaam en geest. Als je dit regelmatig doet voorkom je dat je klachten krijgt of dat de klachten chronisch gaan worden.

Als mensen bij mij komen en vragen naar een massage zeg ik ook altijd dat het eigenlijk geen gewone massage is maar een behandeling. Tuina zorgt er namelijk voor dat het lichaam weer in balans komt. Alles is gebaseerd op Yin en Yang, de balans dus.

Bij een Tuina massage ligt de focus op meridianen, dat zijn energiebanen. We hebben 12 hoofdmeridianen die door het lichaam lopen welke zijn met elkaar verbonden en met de organen, het lichaam en geest.

Als de energie ergens niet kan stromen, ontstaat er een stagnatie en een stagnatie betekent pijn. Deze blokkades worden dus opgeheven door de massage van de meridianen en behandeling van specifieke acupunctuur punten. Hierdoor kan de energie weer stromen en komt er weer een goede doorbloeding op gang. Maar ook kan er een leegte ontstaan waardoor er te weinig Qi is en dit resulteert ook weer in klachten. Qi dat spreek je uit als Tsjie, betekent energie, levensenergie en dit is een veel gebruikt onderwerp in de Chinese geneeskunde. Hier zou ik ook veel over kunnen vertellen. Maar nu houden we het bij het stromen van de energie door ons lichaam.

Als iemand bij mij komt met klachten kijk ik dus naar het geheel. Welke klachten zijn er, leefstijl, voeding en hoe lang zijn de klachten er en wat is er eventueel aan vooraf gegaan. 

Kruiden

Naast de behandeling kunnen er ook kruiden ingezet worden om de behandeling te ondersteunen en het zelf genezend vermogen van het lichaam te bevorderen.

De kruiden die tegenwoordig ingezet worden zijn de zogenaamde patent formules. Dit zijn formules die al samengesteld zijn en aan alle regels en voorwaarden voldoen. Deze zijn er in verschillende vormen, tabletten, tinctuur en granulaat waar je thee mee kunt maken.

Welke kruiden er ingezet worden is afhankelijk van de klacht, de kruiden kunnen bijvoorbeeld voedend zijn, slijmoplossend en de spijsvertering bevorderen. Ook hier word gekeken naar het totaal plaatje zoals voeding en leefstijl.

Cupping

Ook dit is weer een oude techniek die toegepast wordt met verschillende materialen. Zoals bamboe, glas of kunststof. Met het glas wordt er gesproken over vuur cuppen. Door een vlam in de cup te houden en dan te plaatsen op de huid, ontstaat er een vacuüm.

Met de kunststof cups wordt er gebruik gemaakt van een handpompje. Door het vacuüm wat ontstaat in de cup, duwt het lichaam als het ware de onderliggende weefsel naar boven. Hierdoor komt er ruimte en kan het lichaam de blokkade en de afvalstoffen afvoeren.

Als de cup langdurig op 1 plek blijft kan er een verkleuring ontstaan van lichtrood, blauw tot zwart. Afhankelijk van de hoeveelheid afvalstoffen zal de verkleuring vanzelf weer verdwijnen van 1 dag tot 2 weken.

Het voordeel is dat de cupping behandeling veel dieper gaat en dat het minder pijnlijk is dan het langdurig stevig masseren. Hiermee kan je mooie resultaten behalen bij extreme blokkades. Bijvoorbeeld een slijmbeurs ontsteking in de schouder, frozen sholder, nek en schouderklachten, slechte doorbloeding maar ook bij stress.

GuaSha

GuaSha, dat spreek je uit als Kwasja, het is een Schraaptechniek die al sinds duizenden jaren in China maar ook in omliggende landen wordt toegepast. Hier in Nederland is deze behandelmethode nog niet zo bekend.

GuaSha betekent de ziekte uit het lichaam schrapen. “Gua” kunnen we vertalen met “schrapen” en “Sha” betekent ” gestagneerde energie die de klacht veroorzaakt.

Tijdens de Guasha behandeling wordt een speciale olie op de huid aangebracht. En dan met de steen over de huid geschraapt, meestal is deze van jade. Het klinkt heel erg pijnlijk en het resultaat ziet er over het algemeen ook pijnlijk uit, maar dit valt reuze mee. 

Moxa

Het gebruik van Moxa is ook een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Het behandelen met Moxa werd reeds honderden jaren voor het begin van onze jaartelling beschreven.

Een behandeling met Moxa versterkt Qi en kan ook zeer goed preventief ingezet worden.

Moxa is gemaakt van Bijvoetkruid en in diverse vormen te verkrijgen. De meest gebruikte vorm is de samengeperste sigaar die vrijwel reukloos is. Deze wordt dan aangestoken en de warmtebron wordt dan bij specifieke acupunctuur punten gehouden.

Daarnaast maak ik ook gebruik van de TDP lamp. Deze lamp heeft het spectrum van Infrarode warmtebron en voorzien van een zwarte plaat met mineralen.  De TDP lamp of Moxalamp kan zelfstandig als therapie ingezet worden. Deze kan, net als bij het branden van Moxa, toegepast worden als ondersteuning van een behandeling met Tuina.

Wat past bij jouw situatie?

Dit was zo’n beetje een uitleg met wat ik allemaal kan inzetten tijdens een behandeling. Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken.

En wanneer kies je nu eigenlijk voor Tuina therapie? En bij welke klachten? Daar ga ik dus de komende tijd wat meer over vertellen, samen met tips wat je zelf al zou kunnen doen om klachten te voorkomen of te verminderen.

Lieve groet,

Francis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *